Вести

ВУЧИЋ: У ФАБРИЦИ АДИЕНТ У ЛОЗНИЦИ ПОСАО ЗА 1.500 ЉУДИ

Председник Србије Александар Вучић отворио је у Лозници фабрику америчке компаније Адиент и најавио да ће ту бити запослено 1.500 људи.

Вучић је током обиласка фабрике рекао да је већ запослено 838 људи, као и да ће радници имати најбоље услове за рад и одмор у оквиру фабрике, која има и тренинг центар.

Додао је да су тренутно међу запосленима 70 одсто жене.

Вучић је том приликом разговарао са најбољом радницом Невенком Катић.

 

Живот се враћа у Подриње

Вучић је изјавио  данас да ће фабрика америчке компаније Адиент у Лозници подићи не само Лозницу, већ и цело Подриње и Рађевину.

Уз изградњу путева, улагање у локални здравствени центар, те долазак једног батаљона Војске Србије, то ће омогућити да Лозница и тај крај расту и да очувају своје становништво.

Вучић је рекао да ће 1.500 људи који ће радити у Адиенту обезбедити егзистенцију својој породици.

"То неретко буде друга плата у породици и пуно значи за покривање трошкова живота", рекао је Вучић и изразио задовољство што ту ради велики број жена, као и младих људи.

Како је рекао, нова фабрика је важна за цео тај део земље и даће велики импулс напретку привреде и допринети да у локалном буџету буде више новца за путеве и пројекте комуналне инфраструктуре.

Председник каже да ће бити изграђено 13,6 километара дуга обилазница око Лознице како не би морало да се иде кроз центар града и подсетио да ће бити изграђени и аутопут Рума - Шабац и брза саобраћајница на потезу Шабац - Лозница, па ће из Лознице до Београда да се путује само сат времена.

"Кренули су радови и завршићемо их у року", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је Лозница стратешко место за Србију и најсеверније у Подрињу и да је за државу веома важно да Лозница напредује и чува своје становништво.

Подсетио да је пре само годину дана ту била ливада, а да је ту данас предивна фабрика.

"Држава Србија је до сада уплатила 1,1 милион евра и уплатиће још значајнија финансијска средства да би Адиент могао још успешније да ради у будућности. То кажем да бисте имали ту врсту одговорности, посто је данас тешко довести инвеститора у нашу земљу. Само у ову индустријску зону држава Србија је уложила готово три милиона евра, преко наших јавних предузећа".

Каже да је јутрос обишао прва три одељења која су потпуно реконструисана у болници у Лозници која од 1987. када су кренули радови ништа није урађено.

"И Тршић смо обнављали и ускоро долази и нови стадион у Лонзници. Много новца је држава дала јер је Лозница за нас стратешко место, најсеверније велико место у Подрињу".

Каже да је видео код радника срећу и задовољство што су добили посао и додао да је и он онда посебно срећан, што ће моћи да обезбеде будућност својој деци.

"Огроман новац смо уложили и у Бању Ковиљачу. У претходне три или четири године нисмо смо уложили у Лозницу више него у претходних 70 година. То говорили колико нараста наша привреда у целини", казао је Вучић.

Најавио је да ће ускоро у Лозницу доћи батаљон специјалне јединице Војске Србије од око 400 људи, који ће подстаћи потрошњу.

"Живот се на најбољи начин враћа у Подриње. Остаје да уложимо у Љубовију, Мали Зворник и Бајину Башту", нагласио је Вучић.

Додао је да фабрика Адиент има најлепшу собу за одмор од свих српских фабрика у којима је био, пошто има и справе за вежбе - бицикл, џак за ударање, пикадо и друго.

"Ми ћемо наставити да бринемо, а ви својим радом вратите угледу државе, јер ће то значити и долазак нових инвеститора у ваш крај и целу Србију", поручио је Вучић.

 

Брза саобраћајница Лозница-Шабац и мост - до БГ за сат

Вучић је најавио данас да ће до краја 2023. године бити завршена брза саобраћајница Лозница- Шабац и мост преко Саве, што ће омогућити да се од Лознице до Београда стиже за сат времена.

Вучић је рекао да је било проблема са пројектовањем и експропријацијом, да је навећи део посла завршен и да још у два шабачка села треба да се заврши експропријација.

"За три и по године мора да буде завршено све. И брза саобраћајница Лозница-Шабац, ово што је тежи део пута заједно са мостом преко Саве и Рума-Шабац ауто-пут", рекао је Вучић.

Додао је да је било проблема са документацијом око моста, али да је највећи део решен.

"Не сумњам да ће тај посао бити готов до краја 2023. Тада ће се од Лознице до Београда стићи за сат времена. И још 13,6 километара да се не би ишло кроз центар", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да азербејџанска компанија Азвирт не касни или касни минимално, наводећи да су они радили ауто-пут Љиг-Чачак, Љиг-Прељина, који је, уместо да буде завршен крајем септембра, завршен у новембру.

"Они раде вредно и добро и верујем да ће ускоро почети да раде пуним капацитетом", рекао је Вучић.

 

Русија пријатељска земља, то нико не може да мења

Русија је нама изразито пријатељска земља и то не може да промени нико од неодговорних политичара из Србије, нити било ко други, поручио је данас Вучић, поводом могућег именовања на важну позицију Јевгенија Примакова, иначе блиског делу опозиције око Савеза за Србију.

Вучић је тако одговорио на питање како види то именовање, какву поруку Русија тиме шаље и како би реаговала ако би Београд, по некој паралели, именовао, на пример, Бојана Костреша за шефа канцеларије за сарадњу са Москвом.

Подсетио је да је Русија најмање 20 пута већа од Србије, да има своју независну владу, председника, који има огроман утицај и углед.

"Они воде рачуна о својим интересима и доносе одлуке у складу с тим. Немам ништа против било кога. Видео сам реакцију амбасадора Руске Федерације и хвала на коректности", нагласио је Вучић.

Истакао је да је право Русије на свој избор, као што ми не дозвољавамо  да било ко утиче на то кога ћемо да постављамо на неке функције.

"Било би некоректно и потпуно сумануто да утичемо на њихове одлуке", нагласио је Вучић.

Што се тиче паралеле с хипотетичким именовањем Костреша на место шефа Канцеларије за сарадњу с Русијом, одговорио је да то, поред осталог, није реално:

"Примаков је из Јединсвене Русије“, а Костреш не чини ми се да је у овом тренутку близу власти, ни он ни његова партија", нагласио је Вучић.

 

Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

Вучић је изјавио данас да очекује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те да је важно да Србија, после избора, добије снажну владу.

Али, да ће бити лако за Србију - сасвим сигурно неће, додао је Вучић и поново истакао да ће у том процесу и Србија морати да се пита.

"Сви имају своја решења, а нас још нико ништа није питао, као да се не ради о нашој земљи и нечему за шта смо заинтересовани ми и Албанци... Богами, мораћете да питате и нас који смо одавде и који живимо овде“, истакао је Вучћ.

Вучић је рекао да не може да поступа неодговорно и да каже "ми смо много јаки и згазићемо их све".

"Ми да згазимо или да победимо, када вам нешто заједно кажу Немачка, Русија, САД... Дајте, људи зауставите се... Морамо да тражимо да кроз ''иглене уши'' провучемо део наших захтева и да видимо шта можемо да добијемо и да се боримо да чувамо мир и будућност, да имамо више деце", рекао је Вучић.

Замолио је грађане да не очекују да се неко јуначи, јер смо углавном лошије пролазили, кад год смо се тако понашали.

"Али, ја им унапред кажем - богами, мораћете да водите рачуна и о нашим захтевима и ставовима. То је нека средина и нормално и рационално и одговорно понашање. Хоћете ли да младе људе и децу шаљемо на фронт сутра? Ја бих да то избегнемо", рекао је Вучић.

Додао је да Срби са КиМ то разумеју и не говоре да су људи на власти „издајници“, већ то, каже, говоре "из кафана", пошто је то много лакше, јер је ту одговорност никаква.

"Питање је и сувише озбиљно и тешко, и то ће бити у наредних шест месеци и наредних година кључно политичко питање", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Београд увек спреман за разговор, али да Приштина прво мора да укине таксе.

"Ми нисмо имали примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као ни на разговоре о важним економским темама са Гренелом", додао је Вучић.

Према његовим речима, Београд може да прекине кампању за повлачење признања Косова, али само ако Приштина прекине кампању за приступ међународним организацијама.

"То сам нудио протеклих година, да не бисмо имали ''злу крв'', да заштитим људе, да се та зла крв не осети нигде. Увек сам се трудио да на миран начин добијемо што више. Али, унилатерално, не можемо ништа", додао је Вучић.

Вучић је додао да је Хашим Тачи све ово извео уз недвосмислену подршку САД и да ће његов став бити да пристаје на разговоре само тамо где су Американци учесници.

Не разуме, каже, како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара са европским представницима.

За разлику од нас, којима ништа није дозвољено, њима је, међутим, све дозвољено, рекао је Вучић.

Подсетио је, међутим, и да су најмоћније земље ЕУ признале косовску независност, те да ни Француска, ни Немачка, ни Италија, као ни САД, неће променити став по том питању, те да нема смисла лагати грађане да ће то да се деси, али се поставља питање шта ми морамо да урадимо.

Ипак, подсећа да је Београд, захваљујући паметној политици, питање Косова и Метохије вратио за преговарачки сто, чувајући мир на КиМ, а економски развијајући Србију.

Вучић је навео и да не жели да се бави унутрашњим односима у албанској политичкој заједници, јер је то њихова ствар, док је за Београд важно да Срби са КиМ добију одређене гаранције.

"Срби са КиМ се надају и верују да ће имати нешто мало више него од Куртијеве владе. Да ли ће тако и бити, то ја не могу да потврдим. Они живе на КиМ и најбоље разумеју своје потребе, да виде шта могу за себе и своје грађане да учине", рекао је Вучић.

 

Нису избори само у Србији

Вучић је  приметио  данас да су догађаји демантовали део српске опозиције који је оптуживао власт да једина организује изборе, иако пандемија корона вируса није окончана.

На констатацију новинара да на изборе “иду” Пољска, Хрватска, Северна Македонија, а да је, примера ради, лидер Двери Бошко Обрадовић тврдио да у Пољској неће бити избора, Вучић је рекао да су у Пољској избори на Видовдан, а 1. јула су у Русији, која је, иначе, у много компликованијој ковид ситуацији него Србија.

Такође, избори су 5. јула у Хрватској и Северној Македонији.

 

Литијум велико, неискоришћено богатство Србије

Србија много очекује од налазишта литијума, али ефекте експлоатације неће моћи да има најмање за годину , годину и по дана, рекао је Вучић.

"Не може се лако мењати рудна рента, јер не може лако да се направи договор са руским НИС-ом, нити са Кинезима, који су ушли у велике инвестиције и много помогли зато што су узели Бор и спасли нас. Они су рачунајући на ту рудну ренту купили од Канађана Чукару пеки, односно Тимок рудник. За нас је овде најважнији литијум, али када бих вам рекао да је то некада буквално за џабе дато, а да ми данас немамо ни почетак експлоатације, из коже бих искочио", рекао је Вучић.

Србија располаже са 10 одсто светских количина литијума и то је огромно богатство, и велики потенцијал који још није искоришћен, рекао је Вучић у Лозници, на питање да ли Србија може да повећа износе рудне ренте посебно за литијум, имајући у виду да је учешће рударске индустрије у БДП два до три посто.

Напомиње и да је компликовано екстраховање литијума, али је рекао да молимо и Кинезе и Рио тинто, да се почне нешто, јер смо изгубили много времена, 12 до 15 година.

"Дајте да почнемо нешто да радимо, зато што ће да процвета цео крај", истакао је Вучић и додао да рударска индустрија иде горе најбрже управо захваљујући томе што су Кинези купили Бор.

Вучић  је указао да смо нашу нафту, сопствени гас, потрошили, јер су "ови претходни само гледали свој буџет".

Зато је, каже, донета одлука да се литијум слободно не извози, јер припада српском народу.

"Када направимо овде фабрике, контролисано ћемо извозити", рекао је Вучић, напомињући да су у питању фабрике електричних аутобуса и аутомобила које смо могли до сада да имамо.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк