Вести

ВУЧИЋ: У НАРЕДНИХ 20 ДАНА ОБИЋИ ЋУ СВЕ ВАЖНЕ ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ

Председник Србије Александар Вучић обишао је  радове на путу Зајечар - Књажевац и истакао да је тај пут важан за Тимочки крај, цео исток Србије, али и за све грађане који долазе на Стару Планину, те најавио да ће у наредних 20 дана обићи готово све инфраструктурне пројекте у земљи.

Вучић је указао и да ће тај крај Србије посебно добити на значају и када се буде изградила пруга Београд - Ниш, која треба да буде брза пруга.

Вучић је истакао да ће у наредних 20 дана покушати да обиђе готово све важне инфраструктурне пројекте у Србији, који су, како је рекао, важни за стопу раста, али и за привлачење инвеститора.

"Нема инвеститора тамо где нема путева и брзе саобраћајне везе", указао је Вучић.

У том смислу, као пример, навео је да у Ваљеву никада не бисмо могли да доведемо инвеститора, да није аутопута "Милош Велики" и да није урађен пут Лајковац - Ваљево.

"Министри и јавна предузећа морају да почну да троше паре", поручио је Вучић.

Вучић је подсетио и да је Књажевац некада био важан индустријски центар, а данас мора да се ради на томе да то поново постане.

Информишући се о току радова на путу Зајечар - Књажевац, упитао је и да ли држава дугује извођачу радова "Интеграл", а добио је одговор да држава ништа не дугује, и да је планирано да радови трају до фебруара, али да ће бити завршени до краја децембра.

Вучић се распитао и за пругу, на шта је добио одговор да је у току извођење радова, али да, због мале фреквенције путника, није направљена студија о изводљивости брзе пруге.

"Не може да се направи студија изводљивости када људи путују два пута брже колима. Тако то нико није могао ни за пругу Београд - Будимпешта. Људи у Србији су се одвикли возова, заборавили на њих. Моћићемо студију да направимо тек када убрзамо пруге", указао је Вучић.

Као пример, навео је пругу Ваљево - Београд, на којој је попуњеност капацитета, након реконструкције, 65-70 одсто, док возови на релацији Вршац - Београд имају још већи степен попуњености.

"У највећем делу Србије немамо пруге и возове. Сада крећемо у преговоре са Европљанима, а видећемо и са Кинезима око пруге Београд - Ниш. Ако би могли 200 километара на сат да развијемо брзину, не знам зашто би неко ишао колима. Пруге су будућност и мораћемо да обраћамо више пажње на њих. Али, морамо прво путеве да завршимо", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк