Вести

ВУЧИЋ: У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА МОЖЕМО ДА СЕ ОСЛОНИМО САМО НА СЕБЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да на посебној седници Скупштине на којој је усвојен извештај Владе Србије о Косову и Метохији није било јединства у парламенту и да нису у питању политичке разлике, већ да опозиција има за циљ само да обори Српску напредну странку и њега као лидера.

Председник Вучић је рекао да је уложио много труда да се припреми за ту седницу и да су људи могли да виде и разумеју колико је тешка позиција Србије, да је тешка ситуација деценијама, а сада посебно због рата у Украјини, док су се представници опозиције трудили да износе оптужбе без аргумената и да изазову инциденте.

"Нисмо били уједињени у парламенту у очувању наших виталних, националних интереса и нису у питању политичке разлике, већ је једини циљ опозиције да обори Српску напредну странку и мене као лидера", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да се трудио да буде рационалан и да се има објективан приступ и у миру разговара о неопходности очувања стабилности у региону, да се дође до решења, а не да остави све деци, док су многи други, како је додао, искористили прилику да изнесу најтеже могуће оптужбе без било каквих доказа. 

Према његовим речима, њихов план је да створе могућност да формирају неке друге владе, које не би имале никаквог смисла, али би то добро дошло појединим страним службама и страним интересима. 

"Апсолутно сам сигуран да је то било испланирано, цео перформанс је био испланиран. Желели су да ме оптуже за издају, а да ми не пруже прилику да одговорим и зато ми нису дали да одговарам када је завршио председник Двери Бошко Обрадовић", рекао је председник Вучић и напоменуо да је опозиција у парламенту током првог дана расправе одмах затим, већ око 15.00 сати заказала протесте испред Скупштине Србије са циљем да се упадне у Скупштину.

"Није проблем да истрпим све време личне ударце, јер сам то научио, али је проблем за све нас то да не можете да се изборите против тога. То су све научени политичари без стратешке дубине и садржаја, већ се само користе увредама и клеветама," истакао је председник Вучић и додао: 

"Када вам неко по хиљадити пут каже - Ана Брнабић има хрватски пасош, мислио сам да свако зна да је то лаж. Они који су то изговорили изненаде се када сам демантовао, јер су поверовали у сопствене лажи". 

Председник Вучић је оценио и да тема опозиције није живот и напредак у Србији, већ искључиво негативна кампања против њега и политичке партије коју води. 

"Када имате некога ко вам прича о поштењу а тасту наместио 685 хиљада евра, а при томе је ђак понављач који се представља као врхунски интелектуалац, док смо ми, ваљда, крезуби и неписмени, иако имамо више школе од њих, запитате се где је томе крај", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, од тих "политичко петпарачких прича" за људе је много важније да се ради оно што мора, а то је да се на рационалан и озбиљан начин сагледа ситуација на Косову и Метохији и да се сачува мир, како би Србија имала године напретка.

"Морамо да се понашамо озбиљно, а не паролашки и неодговорно као многи у Скупштини, јер и да се дочепају власти питање је какву би политику водили", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је у парламенту 190 пута негативно поменут Бриселски споразум, а он као кривац, док ниједном није поменуто ко је потписао тај споразум. 

"И када је потписан Бриселски споразум ја сам отишао у Косовску Митровицу да га браним, нисам се скривао, иако сам то могао са лакоћом да урадим, будући да га нисам ја потписао," додао је председник Вучић, и истакао да је у политици неопходан отворен и искрен однос и када је тешко и лоше, јер људи хоће да виде када се неко бори за њих, а не да се склања. 

Председник Вучић је навео да на дневном нивоу има 170 негативних текстова о њему у медијима, не рачунајући друштвене мреже. 

Председник Вучић је подсетио да, за разлику од претходних, како је рекао, великих демократа Тадића, Коштунице, Милошевића и осталих који никада нису учествовали у расправи у Скупштини Србије, он је већ четврти пут у парламенту, слушајући најтеже увреде, иако га многи називају "диктатором". 

Говорећи о ћутању посланика СПС-а у парламенту, председник Вучић је рекао да свима одговара да буду део власти док је лепо, а када дођу тешка времена склањају се и избегавају кривицу и одговорност. 

Председник Вучић је додао да је поносан на људе из посланичког клуба Српске напредне странке који су били јединствени, више него икада, изразивши жаљење што то није могао да види код свих осталих.

 

Односи Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије  значајно нарушени

Председник Вучић изјавио је да су односи Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије значајно нарушени, али да не мисли да су у овом тренутку избори добро решење за нашу земљу.

Председник Вучић је рекао да је и јуче и данас разговарао са првим потпредседником Владе Србије и лидером Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем.

"Не мислим да је нарочито важно ко је кога позивао, не мислим да треба да говорим такве глупости и да правимо шпанске, венецуеланске серије. Ништа се неће догодити преко ноћи, оно што се већ догодило, то је нешто што је свакако значајно нарушило наше односе. Ту постоје ствари о којима нећу да говорим, не може ово да буде разлог за све, постоје неке друге ствари", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће и сутра да разговара са Дачићем, али и додао да не мисли да су у овом тренутку избори било какво добро решење за нашу земљу.

Председник Вучић је рекао да сви на политичкој сцени воле да глуме жртве и упитао колико је пута поменут Бриселски споразум у скупштини у негативном контексту.

"Око 190 пута и сваки пут сам ја поменут као кривац, а не онај који га је потписао. И ја немам проблем са тим. Када је потписан Бриселски споразум, ја сам отишао у Косовску Митровицу да га браним, нисам се скривао иако сам могао са лакоћом да се сакријем јер га нисам ја потписао", рекао је председник Вучић.

Истакао је да у политици ''не сме да буде фолирања'' и да људи воле отворен и искрен однос чак и када је тешко, те да хоће да виде да се неко бори за њих, а не да се склања.

"На дневним нивоу има 180 текстова објављених против мене у мејнстрим медијима. Само код њих, не у овом лудилу, код Бркића, разним сајтовима и тако даље. А реците ми колико има негативних текстова у последњих годину дана о тој политичкој партији, нема три. Мене лично на дневном нивоу има по 170, а ја диктатор? И тако сам и диктатор за разлику од свих претходних великих демократа, од Тадића, Коштунице, Милошевића и осталих, који никада нису били на скупштинским расправама", рекао је председник Вучић.

Навео је да се многи склањају када дођу тешка времена и пусте да "туку по Вучићу".

"Видео сам и то да је кренуо напад на нас у скупштини", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је поносан на људе из Српске напредне странке који су на седници републичког парламента о Косову и Метохији били јединственији и имали говоре боље него икада, те да је то могао да види и данас у разговору са руководством те странке.

"Жао ми је што то нисам могао да видим код свих осталих, али добро то је политичка конкуренција", рекао је председник Вучић.

Навео је да поштује Социјалистичку партију Србије , али "сада знамо да у тешким временима можемо да се ослонимо само на себе".

"Нећу да вам причам о другим стварима и пројектима који за циљ имају могућност прављења неке друге већине, како по рејтингу политичких партија тако и на све друге начине што је све легитимно, само немојте да од нас очекујете да се томе на легалан, легитиман политички начин не супротставимо", рекао је председник Вучић.

Навео је да је са министрима данас говорио о свим проблемима са којима се држава суочава и о тешким задацима пред нама.

"Како да оснажимо привреду, војску, здравство, енергетику. Јутрос сам причао са Норвежанима. Када треба да дође до тектонских промена сви беже од тога, никоме то не одговара зато што су сви навикли на учмалост и бројне привилегије из претходног живота, нико то неће. Ја сам питао како је могуће да штрајкујете, а вас око 30 одсто сваког дана не долази на посао", рекао је председник Вучић.

Навео је да му је жао што је виђен као "реметилачки фактор" оних који снивају сне о лаком животу без тешког рада.

"Шта да радите, то је Србија у којој сви треба да имају права и сви траже од државе, а нико не пита одакле и како, а када дате једном онда дајте и другом и трећем и петом, а када код шестог кажете да више нема онда сте опет криви свима и то тако иде", рекао је председник Вучић.

Навео је да је увек преузимао одговорност и био "громобран" за све државне функционере и штитио и оне који су то заслужили и оне који нису јер, како је додао, зна да "механизам мора да функционише чак и када је шраф лош и када не иде добро".

Председник Вучић је рекао да неће ништа лоше рећи о Социјалистичкој партији Србије или о онима који су напустили Српску напредну странку зато што нису добили функцију, попут Зоране Михајловић.

"Неће чути од нас никада ниједну ружну реч, а сви ће знати да је то зато што није министар. Наше је да се понашамо фер, ни о коме нећемо да говоримо ништа лоше, а на народу је да види ко су људи који се боре, а ко не, а да ли ће бити избора до краја године то је већ друга ствар", рекао је председник Вучић.

Навео је да избори долазе у тренуцима кризе, када постоји криза легитимитета или када неко сматра да постоји криза легитимитета.

"Очигледно је да поједине политичке партије које мисле да треба да праве партију да би узимале женске гласове, која ће да се зове "Жене су закон", мисле да су много паметни, а да сам ја много глуп, па да све то може да прође. То све велики пријатељи раде и многи други рачунајући да направе другачију структуру на политичкој сцени Србије", рекао је председник Вучић и додао:

"Ја их само обавештавам да сам све само не дрогиран, пијан, а ни глуп као што мисле. Сад смо схватили и добро разумели шта нам желите, шта мислите о нама. Борићемо се да одговоримо, али то нећемо да радимо на прљав начин као што сте ви радили".

 

Очекујем још већу ескалацију ратних сукоба у Украјини

Председник Вучић изјавио је да у наредним месецима очекује још већу ескалацију ратних сукоба у Украјини.

''Очекујем да након пошиљке тенкова, који ће донети промену на ратиште, јер се ипак ради о најбољим тенковима на свету, Челинџер, Леопард... Дакле, очекујем да се након тога одобри одлука о слању Ф-16 авиона на украјинску страну, што ће довести до неконтролисане ескалације сукоба'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да очекује још лоших вести, које ће се одразити и на живот људи у Србији.

''Зато је важно да све ове наше уже интересе оставимо по страни, у оквиру наредних неколико месеци и да покушамо да сачувамо нашу земљу, јер резервну немамо'', рекао је председник Вучић.

 

Не мислим да су у овом тренутку избори добро решење за Србију

Председник Вучић изјавио је да не мисли да су у овом тренутку избори било какво добро решење за нашу земљу.

"Имамо много проблема које морамо да решавамо, много важних ствари које морамо да урадимо, много закона које морамо да донесемо, много тога да урадимо да би грађани Србије следеће и лето и зиму могли да дочекају на најбољи могући начин. Да обезбедимо сигурност у исплатама пензија и плата, смањимо инфлацију, подигнемо стопу раста...", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је његов посао као председника да брине о држави и додао да ће то наставити да ради.

Председник Вучић је навео да никада није рекао да жели поново да буде председник Владе и да ће да се кандидује за премијера, као што су то пренели поједини медији.

"То је зато што људи мисле да је власт нешто без чега неко не може да живи", рекао је председник Вучић.

Навео је да је више времена провео у опозицији и да му то није никакав проблем.

"Није ми никакав проблем посебно што знам ови који ми причају и соле памет о поштењу, о стотинама ресторана мога брата, сина, о не знам чему, а немају ниједан што се могло видети и на скупштинској расправи, када идете лицем у лице и када ниједна лаж више не може да им прође", рекао је председник Вучић.

 

Покушаћемо да до 2025. године просечна пензија буде 450-460 евра, а плата 1000 евра

Председник Вучић изјавио је да ће Влада Србије покушати да до краја 2025. године подигне ниво просечних пензија на 450 до 460 евра, а да просечна плата буде 1000 евра.

"Ми смо испали неправедни према пензионерима, јер пензије нису пратиле плате. Наша намера је да до краја 2025. просечна пензија буде најмање 450 до 460 евра, покушаћемо да плата буде много већа и да дође на ниво од 1000 евра. Сасвим извесно да ће садашња просечна плата да буде 740 евра. Када се присетите оних 329 евра када сам постао председник Владе 2014. године то јесте велики напредак, само што ми Срби не волимо да причамо о напредку. Зато морамо да радимо више", рекао је председник Вучић.

Додао је да је децембарско и јануарско увећање пензија од 20,8 одсто највеће до сад и да је рекорд постигнут и када је реч о платама војника, јер су оне увећане за 25 одсто.

"Војницима је увећана плата 25 одсто, то се никада није десило у историји и то је највеће повећање икада", рекао је председник Вучић.

Наглашава да се мора радити и у грађевинском сектору, али да ту има проблема због раста еурибора, због којег се људи све теже одлучују да узму кредит.

На питање зашто осим њега нико не говори о литијуму, председник Вучић је рекао да је главни разлог страх, јер се сви плаше за своју каријеру.

"Постоје бројни интереси који су то спречавали. Не заборавите колико су новца ту уложили и разни Рокфелери и многе друге организације како би нас убедили у лаж да ћемо бити једина земља која ће да експлоатише литијум. Да би се испоставило да ћемо бити једина земља која то не ради", рекао је председник Вучић и додао да сада и Немачка ископава литијум на сопственој територији.

Према његовим речима, "ми смо једини испали глупи, у целој причи", и да смо тако успорили сопствени развој за пар година.

"Уместо да не искористимо ту компаративну предност у региону. Ништа од тога нисмо успели да урадимо и нисмо успели ту прилику да искористимо", истакао је председник Вучић.

На питање да ли ће Србија успети да искористи Жагубицу, највеће налазиште злата у региону, председник Вучић је рекао да постоји и веће налазиште од Жагубице и да су рудници веома значајни за Србију.

"Они највише доприносе расту БДП-а. Рудници су живот, један Мајданпек је био на ивици потпуне катастрофе и апсолутне беде. А данас је међу четири до пет градова са највишим просечним платама, зато што су рудници поново подигнути", рекао је председник Вучић.

Наглашава да је тешко убедити људе да је то тако, јер је тешко супротставити се антикампањама.

"Ја сам навикао да говорим оно што нико неће. Нисам добио ни један политички поен, могао сам само да га изгубим. Ја сам поносан што сам председник Србије и што сам представник српског народа", закључио је председник Вучић.

 

Скупштина Српске напредне странке 27. маја

Председник Вучић је најавио да ће Скупштина Српске напредне странке бити одржана 27. маја.

"Тада ћемо доносити све важне одлуке", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да ће пре тога као председник, управо због програма Србија 2025. ићи у посету готово сваком округу у Србији.

Председник Вучић је рекао и да је данас са министрима из СНС имао дуг разговор о свим проблемима са којима се држава суочава и шта све може да се уради да се оснажи привреда, војска, здравство.

"Нисам никада изговорио да желим да поново будем председник Владе и да ћу да се кандидујем за премијера, пошто не можете да се кандидујете за премијера, већ се кандидујете на листи народних посланика. Нити ми је то жеља, нити сам то изговорио на страначком састанку, као што су то пренели неки регионални медији", истакао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк