Вести

ВУЧИЋ: ВАЖНО ЈЕ ДА УМЕМО ДА САЧУВАМО НАШЕ НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је добро да се у 31 од 34 поглавља види напредак и да је важно да Србија иде напред на европском путу, али да у исто време сачува своје националне интересе.

"Мислим да је важно да се у 31 од 34 поглавља примећује напредак. Важно је због наше демократије да се види посебан помак у медијској сфери и то је битно и због бројних неистина које су изношене у претходном периоду", рекао је председник Вучић за ТВ Прва коментаришући годишњи извештај Европске комисије. 

Председник Вучић је додао да је потребно још много тога да се уради.

"Постоје и препреке, тешкоће, оне се најчешће везују за Косово и Метохију и то сте могли да видите у извештају", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је задовољан извештајем, председник Вучић је рекао да је важно направити напредак, али да је за њега најбитнији и најважнији економски напредак и економски показатељ.

"Свакако напредак постоји. Важно је да се види помак, али за мене су много важни економски показатељи да будем сасвим отворен и зато сам радостан због ових вести о смањивању стопа инфлације на 8,5 одсто већ за октобар месец. То су велике ствари, што значи да покушамо да на седам одсто спустимо до пре краја године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су му се многи смејали када је држава изашла са мерама али да је задовољан јер људи сада могу куповати јефтиније производе.

"Људи су могли да купују и јефтиније производе и на пијаци. Данас су ствари значајно јефтиније", закључио је председник Вучић.

 

Пре краја године план за додатно повећање плата, биће свакако двоцифрено

Председник Вучић најавио је да ће пре краја године бити донет нови план - за додатно  повећање плата у јавном сектору, које ће свакако бити двоцифрено.

"У наредних месец или месеци и по дана, пре краја године, изаћи ћемо са новим планом за следећу годину, када ће људи знати колика ће повећања плата бити у јавном сектору. Свакако ће бити двоцифрено", истакао је председник Вучић.

Ми ћемо видети и постарати се да то буде и нешто више од онога што смо планирали, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће план бити представљен у наредних месец или месец и по дана, а пре краја године.

"Али ћемо да видимо и за минималне зараде и како да идемо и на двократна повећања, а не само једнократна на почетку године, и са тим плановима и тим даљим растом животног стандарда, у најскорије време ћемо упознати грађане", навео је председник Вучић.

Додао је да ће се о томе разменити мишљење са стручним људима, како би то било засновано, како је рекао, "на суштини, а не на политичким одлукама".

"Да нам и синдикати, послодавци и стручни људи кажу шта је то што мислимо да можемо и да ли можемо даље да смањујемо радне порезе и у ком делу следеће године, пошто смо буџет већ усвојили. И када  можемо да очекујемо, у том случају, ако би то било повољније по послодавце, јер верујемо да би се део тог њиховог прихода прелио и на раднике", рекао је председник Вучић.

Мислим да у наредним недељама можемо да изађемо са још свеобухватнијим и повољнијим планом за наше грађане, додао је председник Вучић.

 

Идем у Париз, састаћу се са Макроном

Председник Вучић најавио је да ће 11. новембра бити у Паризу на мировној конференцији поводом Дана примирја у Првом светском рату и да ће се састати са председником Француске Емануелом Макроном.

"То је годишња мировна конференција поводом 11. новембра Дана примирја и председник Француске Макрон то организује. Верујем да ћу имати сусрет са њим. Знам да су постојале још неке идеје везане за Приштину, али немам никакве потврде до сада нити било шта слично", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће имати низ важних састанака у Паризу, између осталих и билатерални сусрет са белгијским премијером Александером де Кроом.

Председник Вучић рекао је и да жели да подсети грађане Србије да је пре само 20 дана вођена, како је рекао, брутална кампања да Србији прете санкције и да ће уследити мере против наше земље.

"Сећате се да сам и тада рекао - не могу ја да гарантујем, други људи доносе одлуке, само молим грађане да се умире, да буду сигурни, да имају озбиљно и одговорно руководство и да се тако нешто неће догодити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема ни санкција ни мера и да је уверен да за те лажи неће бити извињења, већ да ће се само наставити.

 

Разговараћемо са ММФ о новом плану за повећање плата

Председник Вучић изјавио је да ће о новом плану за додатно повећање плата у наредној години и подизање животног стандарда грађана разговарати и са представницима ММФ-а.

"Ускоро ћемо  изаћи са планом шта је то што иде, колико више ће бити од 1. јануара у комплетном јавном сектору, а онда верујем да одмах можемо да кажемо шта ће бити и после маја и јуна и како да се понашамо према минималцу, који ће да буде преко 47.000 динара од 1. јануара, али и шта ће бити и са неким другим платама и пензијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је прекосутра последњи дан када пензионери добијају први део увећане пензије од 5,5 одсто и да после тога следи додатни раст пензија од 14,8 одсто.

Додао је да ће пре краја месеца почети и једнократна исплата 20.000 динара поклона за пензионере.

"Сматрам то веома важним јер смо ми увек били ти који смо криви јер су плате неупоредиво брже расле, зато сам ја рекао да ће пензије морати да прате плате, јер не могу плате да расту двоструко или троструко брже од пензије", рекао је председник Вучић.

Додао је да морамо да се фокусирамо на даљи доток страних директних инвестиција и да се чекају резултати за прву декаду новембра.

"Октобар смо завршили са 3,792 милијарде евра, што је чак за седам одсто више него што је било рекордне претходне године - 4,4 милијарде, али се та структура инвестиција мења, сада све више тих инвестиција долази из Азије. Важно је да подсетим да сам се са председником Сијем видео два пута у претходних годину дана, да сам овде угостио покојног премијера Шинзо  Абеа и да смо више састанка имали са јапанским функционерима који, пре тога, 40 година нису били у Србији и то су за нас важни резултати", рекао је председник Вучић.

Коментаришући изјаву Урсуле фон дер Лајен и Оливера Вархеија и наратив где се Србија смешта у део групе земаља Западног Балкана која ће добити  подстицајна средства од шест милијарди евра, председник Вучић је навео да то нису упоредиве категорије из различитих разлога, али да нема ништа против тога.

"То нису упоредиве категорије из различитих разлога али немам ништа против тога, зато што не треба да бежим од свог комшилука, Босне и Херцеговине, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, ни од кога. Зато што мислим да је ту будућност много више него у многим земљама Европске уније, само што ја гледам много даље", рекао је председник Вучић.

Додао је да мисли да ће овај део Европе који они називају Западним Балканом бити мотор развоја, не целе Европе, пошто је реч о малом броју становника.

"Али свакако да ће много брже сустизати стандард Западне Европе, него је Западна Европа у претходним деценијама бежала Западном Балкану, не треба због тога да се секирамо, треба само да радимо да се боримо, да гурамо земљу напред", рекао је председник Вучић.

 

Ми 147 болница - они нула, то најбоље показује ко брине о обичном човеку

Председник Вучић рекао је да 147 болница, домова здравља и клиничких центара, колико је подигнуто током периода од када је СНС дошао на власт, наспрам нула - колико је изградио претходни режим, најбоље показује ко брине о народу Србије.

"Ја сам Александар Вучић, ја сам неко ко је одговоран за много тога што још нисмо урадили и који верује да ће помоћи својом снагом и енергијом огромној снази и енергији наших људи који су ову земљу променили у претходних 11 година. И поносан сам на све што смо заједно урадили", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли би подржао листу СНС-а и рекао да је он неко ко стоји иза добрих резултата остварених у претходном периоду.

Председник Вучић је рекао да жели да људи погледају резултате  рационално.

" Ако то није, најбоља слика и прилика или нешто што најбоље показује људима ко брине о њима, ко брине о обичном човеку о њиховим проблемима, онда не знам шта јесте", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да "прљава кампања" која се у овом тренутку води против њега, а укључује увреде на рачун његове породице, служи за то да га "избаце из колосека и да у реакцији направи политичке грешке".

"Нема ништа прљаво ни код моје мајке, ни код мог оца, а понајмање код шестогодишњег дечака. То што раде има двоструку сврху - прво да мене и породицу избаце из колосека, јер није лако човеку да то трпи иако ја кажем `све је у реду`, друго рачунају да ће то да доведе до политичких грешака које бих могао да направим услед реакција на све то што они раде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да наводи да се "неко одјавио са његове адресе нису тачни" и да ће премијерка сутра изнети доказе о томе.  "Кажу да се неко одјавио са моје адресе - па није се нико одјавио, све је лаж. Све што кажу је лаж како би рекли погледај, овај нема ни своје дете, нема ни свог оца, идемо да рушимо државу по сваку цену да нас нико више ништа не пита, а неки други ће од неких људи извуку оно што им је потребно, као корисне идиоте, да би они могли да се врате на власт и поново пљачкају ову земљу", рекао је председник Вучић.

Што се тиче самих избора, председник истиче да је рекао да је важно да сви изађу са својим плановима и програмима, са оним што ће да ураде, али да то не буде засновано на бесмислицама.

"Као што је да ја кажем биће плата 3.000 евра, па не могу то да кажем. Морам да кажем истину. Не можете да кажете, поделићемо вам 1.000 евра чим се избори заврше, а онда кажете ми смо то урадили да би Тадић победио на изборима. Можете, али људи неће у то да поверују", рекао је председник Вучић.

Људи морају да виде референце, додао је, како би знали да неко говори истину.

"Ја када изађем овде и када кажем да ће плате бити повећане за 11, 12, 13 или 14 одсто и ви - не волели ме или волели, сви знате да ће то тако да буде. Макар никад не гласали за мене, и шта год мислили, све  најгоре, сви знате да ће тако да буде. А њима не верују чак ни они који гласају за њих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је на предстојећим изборима уз листу Србија не сме да стане, где има више политичких странака.

"Поносан сам на странку чији сам члан, али ова листа је нешто много више од тога. То је читав народни покрет који жели да сачува пристојну, нормалну и успешну Србију. Који не сме да дозволи да Србија стане", поручио је председник Вучић.

Говорећи о нападима на своју породицу, председник Вучић је рекао да се у Србији то никада раније није догађало и да верује да ће људи у Србији то видети.

"Није проблем када разговарамо о криминалу и корупцији, па да видимо ко је узео новац и ко има рачуне у иностранству. То је све у реду, али какве везе имају деца и родитељи са тим. Нама њихова деца и родитељи не сметају, ми ћемо да се боримо за њих. Само што ћемо се борити истином, а не оним што није никаква кампања, већ бруталне увреде и неистине", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва