Вести

ВУЧИЋ: ЗАНИМА МЕ САМО ОПСТАНАК И НАПРЕДАК СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Народној Скупштини Србије, у наставку посебне седнице посвећене Косову и Метохији, да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

"Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србије", поручио је председник Вучић, у наставку расправе на посебној седници о Извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара.

Председник Вучић је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено - левог клуба да је Српска напредна странка, поред све муке за Србе на Косову и Метохији, увела страховладу на северу Косова и Метохије и да увек са међународним представницима испреговара за себе останак на власти, а за грађане Косова и Метохије све већу неизвесност.

Одговарајући на оптужбе опозиције како није уцењена Србија, већ он лично, председник Вучић је рекао да су бесмислице да је било чиме уцењен.

"Да бисте некога уценили морате имати нешто чиме бисте га уценили. Поновићу, нити имам рачуне, нити било какво богатство у иностранству нити у земљи да бих било шта имао да изгубим", истакао је председник Вучић.

Истакао је да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о Косову и Метохији стоји већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је председник Вучић.

"Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо независно Косово. Је л је то ваша политика? Околности нам не иду на руку, нисам за замрзнути конфликт, напротив", рекао је председник Вучић.

Рекао је да раније нисмо пратили шта се дешава и како је снажила хрватска војска, па нисмо разумели како се догодила 1995. година, па како су се од 1997. године наоружавали Албанци на Косову и Метохији, потцењујући све.

Председник Вучић је рекао да је скупштина у четвртак личила, нажалост, више на кафану него на парламент и да верује да је то било пре грешком опозиције, иако је више личило да имају злу намеру.

"Надам се да ћемо имати довољно мудрости да извучемо поуке из тога и научимо кад је време и колико да чекамо и шта је то што можемо да урадимо", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, јуче у парламенту је морао да слуша разне бесмислице и у чињеничном смислу је демантовао 24 лажи, колико је избројао.

То су биле директне и чињеничне лажи које сам морао да демантујем, додао је председник Вучић.

Истакао је да је био поносан на санкције које су биле уведене против њега 1999. године, јер је био крив што је бранио земљу, а нападао агресора.

"Срећан што сам био против оних који су извршили агресију на нашу земљу", нагласио је председник Вучић.

Упозорио је да опозиција врши криминализацију нашег народа на северу Косова и Метохије и да причама о страховлади на северу Косова и Метохије ради против интереса Србије и српског народа на северу Косова и Метохије, радећи управо оно што раде и стране службе.

Председник Вучић је рекао да опозиција није рекла ни реч против онога што ради Аљбин Курти и Албанци на Косову и Метохији, али да јесу против своје државе и њега лично.

"Молим да размислите шта је тема и о чему ми данас разговарамо и какав сте резултат направили својим јучерашњим наступом, а који је ужасан и још ужаснији за ваше политичке партије, и какве су ваше поруке грађанима и чему сте допринели. Живите у балону лажи и илузија", поручио је председник Вучић посланицима опозиције.

 

Србија не жели у НАТО, чува своју војну неутралност

Председник Вучић истакао је да Србија није у атлантским интеграцијама и да не жели у НАТО, већ љубоморно чува своју војну неутралност.

На посебној седници Скупштине Србије на којој се расправља о Косову и Метохији, одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића, председник Вучић је указао да је Србија на путу ка Европској унији, а да се не налази на путу ка атлантским интеграцијама. 

"Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да чува љубоморно своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција", нагласио је председник Вучић.

 

Стране инвестиције лек за српску привреду, и руске инвестиције добродошле

Председник Вучић изјавио је да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да нам се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, председник Вучић је рекао да је током прошле године у Србији забележен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

"Разумљиви су и разлози", рекао је председник Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Председник Вучић је указао и да је трговинска размена са Немачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди.

"То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије", рекао је председник Вучић.

"Немамо проблем да сарађујемо са Руском Федерацијом, ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересовани и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост сада имају других брига", рекао је председник Вучић и додао да, када је реч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља од Србије која има боље односе са Руском Федерацијом, као и да се Србија понаша одговорно и фер.

"Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете", рекао је Вучић.

 

Ја поштујем Русију, служим само Србији

Председник Вучић изјавио је да он, за разлику од појединих представника опозиције поштује Русију и не служи јој, као и да служи само Србији.

Одговарајући на излагање Ивана Костића из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо институционалну сарадњу са Русијом, председник Вучић је подсетио да је он био једини који се на Генералној скупштини Уједињених нација, одржаној у септембру састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

"Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет. Је л' мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе. Сваки дан гледам приче о српским добровољцима. Јесам ли им некада замерио што вам помажу, а ја никада нисам позвао Наваљног нити иког другог", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, оно што је суштина јесте да су геополитичке околности горе, а не боље за Србију, односно да су најлошије у последњих 10, 15 година. 

Говорећи о повлачењу страних инвестиција из Русије, председник Вучић је рекао да је то суштински катастрофално, иако мање од очекиваног, односно да се Русија добро снашла.

"Највећа грешка Запада је што су најавили тенкове, посебно немачке, то су страшни тенкови, али тада су они ујединили руски народ. То је највећа политичка грешка Запада јер су у једном дану ујединили Русе", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, када водите земљу морате на реалан начин да сагледавате ствари и запитао посланика не мисли ли стварно да треба да се вратимо у 1906. годину или 1917. годину када је Србија изгубила две трећине мушког становништва.

"Је л' то треба да нам буде циљ? Због чега бисмо издржавали било шта? Сви ми смо далеко себичнији него тада, не желимо деце као тада, ни да радимо као тада, немамо раднике који раде на путевима, сви желе велике плате и да раде у канцеларијама по два, три сата. Хајде да пробамо да сачувамо мир и децу и градимо будућност", рекао је председник Вучић.

Позвао је опозицију да реалније сагледава ситуацију и рекао да је изложен нападима и притисцима на сваком месту где се појави због неувођења санкција Русији.

"И никоме нисам тражио хвала, јер тиме нисам бранио Русију већ српску слободу на свој став. Шта ви хоћете да преговарамо или не преговарамо о Косову и Метохији. Само ми реците да урадимо све то, шта бисмо добили. Повлачење инвестиција је нешто што не бих пожелео никоме, Руси су се добро снашли, али да ли санкције имају утицаја - свакако и то велики. Тај ко вам прича другачије обмањује вас", рекао је председник Вучић.

Рекао је да "моли Бог" да мир завлада што пре, као и да је приметио да је реч мир забрањена свуда.

"Само би нас мир спасио, овако ми награбусисмо јер нико неће нас да трпи не само због санкција већ и зато да се Путин не позива на Косово и Метохију. Да ли би се у будућности позивао то је друга ствар. Са њим имам коректан однос, али не треба да се играмо са тим и багателишемо потенцијалне претње које долазе са запада. Овде није питање љубави, већ опстанка наше држава. Да мало мање учествујемо у ријалитију и гледамо нашу земљу имали бисмо више успеха", рекао је председник Вучић.

Поновио је да су јучерашња дешавања у скупштини била срамна и лоша за Србију, а за опозицију ужасна.

"Није то решење, сада сте у институцијама, говорите аргументовано, то је политика. Курти и Хрвати и њихови медији су се обрадовали и сви су на вашој страни", рекао је председник Вучић.

 

Трка за КиМ почела много пре деведесетих, лоше позиције на старту

Председник Вучић рекао је да је можда било грешака у преговорима о Косову и Метохији у протеклом периоду, али да "трка" за покрајину није почела ни 2012. године ни 2000. године ни деведесетих, већ много раније.

На критике Александра Јовановића Ћуте из посланичке групе "Заједно-Морамо" да се 20 година лоше преговара о Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да је посланик можда у праву, али да треба имати у виду почетне позиције у трци и да су противници били 20 метара пред циљем, а ми 80 метара удаљени.

"Паметни људи у Србији то разумеју и могу да цене шта је реално и шта није. Постоје ствари којима сте ограничени и које не можете да промените", рекао је председник Вучић током расправе и додао да је Косово и Метохија тешка прича.

На критике Јовановића да је мало природних ресурса, као што су вода или рудна богатства, бакар, нафта остало Србији, а већи део дат  странцима, као и  да неће проћи много времена да поново дође неки Рио Тинто, председник Вучић је рекао да се не плаши његове вике, али да је Србија јединствена по томе што је слушајући пропаганду и стране обавештајне агенције угрозила себе и одустала од литијума који би подигао цело Подриње.

Председник Вучић је подсетио и да је уговор са Русима потписан 2007. године, а са Кока-Колом за воду 2006. године и да га Јовановић лажно напада при чему је сам хтео да гради мини хидроелектрану, и за то приложио доказе.

"То сте радили на име Илић Драгише, ви сте слали мејлове. Нисте добили бизнис, а други јесу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да СНС није намеравала да организује контрамитинг и да је  јучерашње понашање опозиције више личило на то.

Показао је и фотографију Јовановића који се попео на клупу у скупштинској сали, и иронично приметио да је прљао ђоновима клупу да би направио бољу слику у телефону.

На примедбе о положају пољопривредника, председник Вучић је рекао да ће и они и рудари бити заштићени.

"Гледамо да заштитимо сељаке и зато је буџет за пољопривреду три пута већи него 2012. године. Тачно да се трудимо и боримо да дамо више новца и за млеко, да подигнемо премије, а имамо проблема са великим ланцима. Ви бисте да оставите земљу без рудника струје, угља", поручио је председник Вучић.

Приметио је и да су они који су против литијума, како је рекао, нафте 21. века, паметнији и од (канцелара Савезне Републике Немачке) Олафа Шолца и од (председника Француске Републике Емануела) Макрона.

"Мене није плаћао Рио Тинто, мене интересује Србија и шта је добит Србије. Показаћу вам шта смо изгубили као земља", рекао је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2