Вести

ВУЧИЋ: ЗНАМ СНАГУ СРБИЈЕ И КАКО ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је у Паризу, где учествује на мировном форуму, да је Србија на почетку сукоба између Израела и Палестине јасно осудила упад Хамаса, али и јасно ставила до знања да је против убијања цивила и медицинског особља.

Председник Вучић је, одговарајући на питање РТС-а о томе да ли је неко на форуму понудио идеју или решење за излазак из сукоба, рекао је да не мисли да такво решење у овом тренутку ико може да понуди.

"Морате да имате сагласност обе стране, а то је немогуће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је Израел до сада имао пуну подршку САД, али да се то сада полако мења због јавног мњења у Америци.

"Добрим делом због догађаја, али добрим делом због деловања на друштвеним мрежама, где је потпуна доминација про-палестинских порука. Дакле, и европски политичари, па и амерички политичари, мораће полако да се окрећу у том смеру. Ми смо јасно осудили терористички упад Хамаса. На почетку смо јасно рекли да смо против убијања цивила и медицинског особља. Нама су пријатељи и једни и други и чуваћемо пријатељство и са једним и другима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су скупови попут мировног форума у Паризу важни, како би поставили ствари за будућност и анализирали ситуацију у свету која се због ривалства и подела, мења брже и интензивније него икада.

"У последњих шест месеци, а у последње две године, готово много тога је промењено у свету и много тога је другачије, него што је било. И много брже се мења него што се мењало током 30-40 година. Живимо у ери интензивних промена у којем не можемо све ни да похватамо. Живимо неупоредиво брже и зато су овакви форуми важни да би се ствари анализирале, да би се могле постављати ствари за будућност и да се види да ћемо сви бити заједно", рекао је председник Вучић за РТС упитан где се налази човечанство у односу ривалства САД и Кине, с обзиром на то да овогодишњи форум носи назив "Проналажење заједничких основа у свету ривалства и подела".

Председник Вучић додао је да су се на форуму могле чути неке нове идеје, од најутицајнијих политичких и финансијских центара и додао да се могло чути да ће кредити морати да буду дугорочнији и орочени не на 10 и 15 година, већ на 30 до 40 година.

Председник Вучић нагласио је да све велике силе покушавају да повећају свој утицај на афричком континенту.

"Велика је борба за Африку. То су Америка, Кина, Европа, читајте, највише Француска, али и Немачка све више због сировина. Турска као регионална сила и Русија, која и својим војним присуством, али и додатним економским присуством, покушава задржати своје место у Африци", објаснио је председник Вучић.

 

Очекујем добар и садржајан разговор са Макроном у "четири ока"

Председник Вучић рекао је у Паризу, где борави на мировном форуму, да га очекује веома добар, садржајан и важан разговор у "четири ока" са председником Француске Емануелом Макроном, а да ће више информација о току и темама разговора можда моћи да саопшти сутра ујутру.

"Не заборавите да смо ми у Гранади дуго разговарали и ја то нећу заборавити председнику Макрону. У једном тешком тренутку за Србију, када смо били притиснути са свих страна. Председник Макрон је издвојио сат времена да разговара са нама и није му то био проблем. То је било непосредно после Бањске, када се очекивала салва напада. Ја мислим да Србија то мора да поштује, надам се да ћемо моћи да га ускоро угостимо у Београду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су његови разговори са Макроном увек трезвени и да, иако се њихови ставови по питању КиМ разликују, гледају шта се може учинити по питању очувања мира и стабилности.

"Сада гледамо како да направимо неке ствари које су добре за очување мира и стабилности, које не штете нашим националним интересима, а које такође погодују Француској да буде сигурна да неће бити ново жариште и да се ствари полако решавају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић  истакао је и да се на маргинама Париског мировног форума састао са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом са којим је разговарао о свим важним билатералним питањима између Србије и Белгије.

"И о КиМ, о томе како може да се настави дијалог и шта је то што може још да се уради. Разговарали смо и о извештају Европске комисије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је Де Кро очекивао да ће се он жалити и кукати због извештаја, али додаје да осим што се не слаже око оцена везаних за КиМ, све друго у извештају је "фер".

"Остварен је напредак. Мени је посебно драго због бројних лажи изнетих у јавност, јер смо добили добре оцене и добре похвале за усвојене законе у области медија. Неки људи ми стално показују Србију као недемократску земљу, при томе користећи права каква нико други ни у једној другој земљи нема", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да те ствари полако долазе на видело и да људи из Европске комисије и Европе то успевају да виде.

"Разговарали смо буквално о свим темама и могли би смо у марту да очекујемо посету белгијског премијера нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да многи желе да Србија већ сутра уђе у Европску унију, да иако је у току изборна кампања, не жели да на тај начин лаже народ.

"Може да буде изборна кампања сто пута, али ја да лажем народ нећу. Нико неће ући ни ове, ни следеће, ни оне тамо. Нико са Западног Балкана, ни Украјина, ни Молдавија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да до уласка Србије у ЕУ постоји много потеза између и ствари које Србији могу да помогну.

"Можемо ли да будемо део јединственог економског тржишта? Можемо ли коначно, што нам је важно за наше камионе, да добијемо ту зелену линију и да пролазе, а не да на свакој граници губе по 20 сати? Можемо ли ми у региону да се повежемо да нам камиони не стоје на границама? Тиме ћемо уштедети од седам до 15 одсто укупних оперативних трошкова. Дајте да разговарамо о стварима које су прагматичне, које могу олакшати живот нашим људима, које могу повећати наш животни стандард, док не дође тај тренутак када ће расположење у Европи бити другачије по питању евроинтеграције", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да до уласка Србије у ЕУ имамо нови план раста који је недавно у Београду представила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Наравно, то ће зависити од наших односа са Приштином и све то знамо и ништа то није тајно. Верујем да, иако ми нисте веровали када сам вам у студију рекао, нема ништа од санкција,  иако су нам их данима и недељама најављивали. Ја сам био у праву, јер ја знам и снагу Србије и знам како можемо да се изборимо за своје интересе", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић  додао је да је зато важно да Србија гледа и чува своје националне интересе, да увек буде на европском путу и увек и у сваком тренутку брине о својим пријатељима и не окреће им леђа у тешким тренуцима.

"Истовремено да гледамо шта је то што можемо да добијемо и учинимо за Србију. Да једна релативно мала земља на ветрометини, са тако великим проблемима које носи на својим леђима, као што је Косово и Метохија, уз недобронамерне критике многих, може и мора да опстане и да се бори за своје интересе", закључио је председник Вучић.

Говорећи о захтеву америчке амбасаде у Приштини за хитним формирањем ЗСО, замољен да прокоментарише њихов став да ће предложени облик заједнице бити у складу са тзв. уставом Косова, председник Вучић је упитао да ли то значи да у том случају Срби са КиМ још данас могу да је оснују.

"Ако је нешто у складу са уставом тзв. Косова, а шта смо то ми преговарали у Бриселу? Шта је уопште преговарано? Шта смо потписивали? То значи да Срби могу још данас да је оснују ако је у складу са уставом Косова", закључио је председник Вучић.

 

Представници најмоћнијих француских винарија на  "Wine Vision" фестивалу

Председник Вучић рекао је да ће на предстојећем фестивалу вина "Wine Vision by Open Balkan" који ће бити одржан од 16. до 19. новембра у Београду учествовати представници најмоћнијих француских винарија.

Председник Вучић који борави на мировном форуму у Паризу рекао је за РТС, да је о фестивалу разговарао са многим званичницима из региона.

"О томе сам са свим људима из региона разговарао. И са представницима француских компанија. Неке од најмоћнијих француских винарија ће доћи у Београд "Wine Vision". Позивам све људе у Србији да дођу на сајам. Биће величанствено и дивно. То ће бити, де факто трећи или четврти сајам вина по величини у целој Европи. Дакле, свакако, Виниталy, Дизелдорф и нисам сигуран да постоји још један који би могао да буде јачи од овога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће на фестивалу поред великог броја винарија из Србије учествовати и бројне винске куће из региона и читавог света.

"Биће огроман број компанија из иностранства, 325 страних винарија ће бити присутно. Међу њима 66 из Северне Македоније, 21 из Албаније. Биће присутно 300 винарија из Србије. Дакле, сви ће имати прилику да се представе на једном изванредном догађају", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1